Kadir gecesi
   Kuran’ı Kerim’in indirilmeye başladığı gece olarak bilinen bu gecenin şerefini; içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bin aydan daha hayırlı olarak Yüce Mevla’m bildiriyor. Bu gecenin ayrıca peygamberimizin de belirttiği gibi Müslümanların ayı olan Ramazan ayında bulunması da ayrı bir değer veriyor bu geceye...
 

Bir de Leyle-i Kadir, tazyik gecesi, darlık gecesi anlamına gelmektedir. O gece Melekler yeryüzüne o kadar çok inerler ki, yeryüzü onlara dar geldiği için bu geceye Kadir gecesi denmiştir.
Kur’an’ın indirildiği geceyi Yüce Rabb’ım Bakara suresinde şöyle anlatır:
“Ramazan ayı öyle bir aydır ki onda insanlara yol gösteren, hakla bâtılı ayıran, hidâyet rehberi ve deliller halinde bulunan Kur’an o ayda indirildi.”(Bakara 185)
 

Kadir gecesinde neler yapılabilir: Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli. Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-ı Sevrî: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demiştir.
Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Resûlullah (a.s)'e: "- Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir ge-cesine rastlarsam nasıl dua edeyim?" diye sordum. Resûlullah (a.s):
"Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fağfu annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet." diye dua et, buyurdu. (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).
Duhân sûresindeki âyeti kerimede de Rabbimiz Kitabını indirdiği geceyi anlatırken şöyle buyurur:
“Apaçık olan Kitaba andolsun ki, Biz onu, kutlu bir gecede indirdik. Doğrusu Biz, insanları uyarmaktayız.”(Duhân 13)
“Unutmayalım ki bu kitabı hayatımıza indirdiğimiz gece bizim de Kadir gecemiz olacaktır. Kadr u kıymet bilme gecesi…

Bu kitabın hayatımızdaki kadr-u kıymetini anladığımız ve onu elimize aldığımız gece bizim için Kadir gecesi olacaktır. Kuran’ın hayatımızdaki kadr-u kıymetini bilme ve anlama gecesi. Değilse geceler hep aynıdır. O geceye tesadüf etmek fazla bir şey ifade etmeyecektir. Öyleyse soralım kendimize, her gece bize vahiy geliyor mu, gelmiyor mu? Her gece vahiyle beraber miyiz, değil miyiz? Veya ömrümüzde ne kadar Kâdir gecemiz var?

Eğer gece Kur’an’la beraber değilsek, Kur’an’ın kadr-u kıymetini bilememişsek ömrümüzde bizim hiç Kadir gecemiz yok demektir.” (Besairul Kuran Tefsiri)
 

Bu geceyi en güzel şekilde değerlendirirsek Meleklerin bize dua edeceklerini unutmamız gerekir. Fussilet sûresinde Rabbimiz meleklerin inişlerinin sebeplerinden birisini şöyle anlatır:
“Rabbimiz Allah’tır” deyip sonra da doğrulukta devam edenlere gelince, onların üzerine melekler iner ve derler ki: “Korkmayın, üzülmeyin, size vaadedilen cennetle sevinin! Biz dünya hayatında da, âhirette de sizin dostlarınızız. cennette sizin için canınızın çektiği ve istediğiniz her şey vardır.”(Fussilet 30)
 

Yine bakın Mü’min sûresinde de meleklerin bizimle ilişkilerini Rabbimiz şöyle anlatır:
“Arşı taşıyan (Melek)ler ve çevresinde ve bulunan melekler Rablerini hamd ile tesbih ederler ve ona inanırlar. Ve mü’minler için de şöyle istiğfar ederler: “Ey Rabbimiz senin rahmetin ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. O tövbe edip senin yoluna uyanları bağışla, onları cehennem azabından koru.” (Mü’min 7)
 

Peygamberimiz de bu gecenin önemini şu sözleriyle anlatmaktadır: “Kadir gecesine inanarak geceyi değerlendirir ve sevabını Allah’tan beklerse Allah onun geçmiş günahlarını bağışlar.” Buyurur.

Peygamberimizin duasına mazhar olan ve Kadir gecesini bulup da en güzel şekilde değerlendirenlerden eylesin Rabbım. Amin
 

Gönderen Mustafa ARI 018
Yayın tarihi 09/09/2009
Facebookta paylaş Twitterda Paylaş